.....................................................

Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2013

Να αγοράσω συμβατικές ή οργανικές ντομάτες;


Στο έντυπο plos one δημοσιεύτηκε έρευνα βραζιλιάνων επιστημόνων από το ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Σεαρά σύμφωνα με την οποία οι οργανικές ντομάτες έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σχέση με τις ντομάτες που καλλιεργούνται με συμβατικούς τρόπους. Συγκεκριμένα συμπέραναν ότι οι οργανικές ντομάτες περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C αλλά και αντιοξειδωτικές ουσίες όπως είναι οι φυτικές φαινόλες . Παλαιότερες μελέτες ωστόσο είχαν αποφανθεί ότι δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα δυο είδη ντομάτας ως προς την ποσότητα των βιταμινών, ενώ κάποιες άλλες διαπίστωσαν ότι οι οργανικές ντομάτες είναι πιο «φτωχές» σε πρωτεΐνη.
Οι επιστήμες ωστόσο δεν μπορούν ακόμη να…μεταφράσουν και να εξηγήσουν επαρκώς τα ακριβή οφέλη από αυτές τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στην οργανική και συμβατική ντομάτα. Οι οργανικές ντομάτες όμως, όπως και τα υπόλοιπα οργανικά τρόφιμα, υπερτερούν ασφαλώς σε άλλα σημεία: έχουν μικρότερη ποσότητα φυτοφαρμάκων και μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα.
Τα οργανικά τρόφιμα που μελέτησαν οι ερευνητές από την Βραζιλία, σύμφωνα με επιστήμονα από το Πανεπιστήμιο της Φλοριντα, μπορεί να βρέθηκαν «πλούσια» σε θρεπτικά συστατικά εξαιτίας του μικρού μεγέθους τους και όχι λόγω της οργανικής τους καλλιέργειας.
Τέλος, να επισημάνουμε ότι τα οργανικά τρόφιμα είναι πιο ακριβά λόγω της υψηλότερης δαπάνης κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας τους.
→lifezone.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: