.....................................................

Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2013

Κακός και λίγος ύπνος βλάπτουν σοβαρά την υγεία

O κακός και ο λίγος ύπνος προκαλεί αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος αναστατώνοντας τα γονίδιά μας, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα.

Η έρευνα, σε ανθρώπους που κοιμόντουσαν λιγότερο από έξι ώρες κάθε βράδυ επί μία εβδομάδα, έδειξε ότι οι λίγες ώρες ύπνου αποπροσανατολίζουν τα γονίδια που ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το μεταβολισμό, τον ύπνο και την αντίδρασή μας στο στρες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Κόλιν Σμιθ του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS) τόνισαν ότι η μελέτη τους βοηθά να δοθεί φως στο πώς και γιατί ο κακός ύπνος υποσκάπτει την υγεία. Οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η κατάθλιψη, η άνοια, η πρόωρη γήρανση κ.ά. έχουν κατά καιρούς συσχετισθεί με τον ανεπαρκή και χαμηλής ποιότητας ύπνο.

Οι επιστήμονες ανάλυσαν δείγματα αίματος από 26 εθελοντές ηλικίας 23 έως 31 ετών, αφότου είχαν κοιμηθεί είτε πολύ (έως δέκα ώρες) είτε λίγο (κάτω από έξι ώρες). Η συγκριτική μελέτη έδειξε ότι στη δεύτερη περίπτωση πάνω από 700 γονίδια είχαν υποστεί μεταβολές στη λειτουργία και στην έκφρασή τους.

«Είναι σαφές ότι ο ύπνος είναι ζωτικός για την καλή συντήρηση και τη σωστή λειτουργία του σώματος. Αν δεν μπορούμε πραγματικά να ανανεώνουμε και να αντικαθιστούμε τα παλαιά κύτταρα με νέα, αυτό πρόκειται να οδηγήσει σε εκφυλιστικές παθήσεις» δήλωσε ο Σμιθ.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από πέντε ώρες την ημέρα έχουν 15% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από τους ανθρώπους της ίδιας ηλικίας που κοιμούνται ικανοποιητικά
.


Δεν υπάρχουν σχόλια: