.....................................................

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Ισόβια σε Παπαγεωργόπουλο, Λεμούσια και Σαξώνη

Ποινή ισόβιας κάθειρξης αποφάσισε το δικαστήριο για τους Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, Μιχάλη Λεμούσια και τον πρωταγωνιστή της υπεξαίρεσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Σαξώνη.

Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό (πρότερου έντιμου βίου) στους τρεις κατηγορουμένους. Για τον Παπαγεωργόπουλο αναμένεται να καθοριστεί εάν ανασταλεί η εκτέλεση της ισόβιας κάθειρξης και αφεθεί ελεύθερος, έως ότου συζητηθεί η έφεση.

Ο Σαξώνης κρίθηκε ένοχος για υπεξαίρεση και πλαστογραφία κατ' εξακολούθηση με την επιβαρυντική διάταξη περί καταχραστών του Δημοσίου και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος κρίθηκε ένοχος για άμεση συνέργεια κατ' εξακολούθηση στην υπεξαίρεση, ενώ ο Μιχάλης Λεμούσιας για ηθική αυτουργία στην υπεξαίρεση και απλή συνδρομή σε πλαστογραφία.

Αθώοι κρίθηκαν οι πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών Αναστάσιος Γερογιάννης, Μιχάλης Ζορπίδης και Θόδωρος Αθανάσαρος.

Το δικαστήριο επίσης όρισε το συνολικό ποσό της βεβαιωμένης υπεξαίρεσης σε 21,1 εκατ. ευρώ.

«Δεν αρκεί ούτε το λευκό ποινικό μητρώο. Οι σπουδαίες αθλητικές επιδόσεις δεν μπορούν να θεμελιώσουν την απονομή του ελαφρυντικού. Θα έπρεπε να σταθούν στοιχεία ήθους αποτρεπτικά στην εγκληματική δραστηριότητα. Το πληγέν έννομο αγαθό είναι το δημοτικό χρήμα. Εκδήλωσαν αμέσως πράξεις διαφθοράς με το που ανέλαβαν τη διοίκηση. Δεν εκδήλωσαν κάποια μεταμέλεια. Ήταν εξοικειωμένος με το οικονομικό έγκλημα» είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου.

Νωρίτερα, την ενοχή του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου για την πρωτοφανή υπόθεση υπεξαίρεσης-μαμούθ αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον πρώην δήμαρχο για άμεση συνέργεια διά παραλείψεως.

«Ο δήμαρχος όρισε ως γενικό γραμματέα τον στενό συνεργάτη του. Οι δυο τους συνδέονταν στενότατα και ταυτίστηκαν στην κοινή γνώμη. Ο Μ. Λεμούσιας αναζητούσε μία "πηγή" χρημάτων με πρόσχημα την ενίσχυση της παράταξης του Β. Παπαγεωργόπουλου. Ο γενικός γραμματέας προέτρεψε τον Π. Σαξώνη να υπεξαιρεί. Γνώστης ήταν και ο Β. Παπαγεωργόπουλος. Έστησαν μηχανή υπεξαιρέσεων» είπε ο πρόεδρος της έδρας.

Να σημειωθεί ότι ένοχοι κρίθηκαν και ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας για ηθική αυτουργία σε υπεξαίρεση αλλά και ο «πρωταγωνιστής» στην υπόθεση Παναγιώτης Σαξώνης, πρώην υπάλληλος της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου.

Παράλληλα, το δικαστήριο αποφάνθηκε την ενοχή και των δύο πρώην διευθυντών της Ταμειακής Υπηρεσίας. Αντίθετα, έκρινε αθώους τους πρώην αντιδημάρχους Οικονομικών Θ. Αθανάσαρο, Μ. Ζορπίδη και Α. Γερογιάννη, για τους οποίους αποφάσισε ότι: «Ουδεμία ανάμειξη είχαν στην εγκληματική δραστηριότητα του Σαξώνη».

Πλέον αναμένεται η ανακοίνωση της ποινής που θα επιβληθεί στους κατηγορουμένους.

Τι είχε προτείνει ο εισαγγελέας


Κατά την προ ημερών πρότασή του, ο εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει την ενοχή του Β. Παπαγεωργόπουλου για ηθική αυτουργία στην υπεξαίρεση, ενώ για τον άλλοτε πλέον στενό συνεργάτη του στον δήμο, τον πρώην γενικό γραμματέα Μιχάλη Λεμούσια, είχε ζητήσει να κηρυχθεί ένοχος για ηθική αυτουργία στην υπεξαίρεση και για απλή συνέργεια στην πλαστογραφία, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Για τον βασικό κατηγορούμενο της υπόθεσης, πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη, ο εισαγγελέας είχε προτείνει την ενοχή του για υπεξαίρεση στην υπηρεσία, για πλαστογραφία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις.

Ο εισαγγελέας είχε προτείνει την ενοχή και των δύο διευθυντών της Ταμειακής Υπηρεσίας.

Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: