.....................................................

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Πακέτα πρόληψης με σύριγγες και προφυλακτικά θα μοιράσει ο Μπουτάρης


Πακέτα πρόληψης, τα οποία θα περιέχουν σύριγγες και προφυλακτικά πρόκειται να διανέμει σε χρήστες ναρκωτικών ο δήμος Θεσσαλονίκης, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικών.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, η κίνηση αυτή με όχημα του δήμου θα ξεκινήσει, μόλις λυθούν ορισμένα διαδικαστικά θέματα. 
«Σήμερα οι λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου έχουν συνειδητοποιήσει το πρόβλημα και παίρνουν τα μέτρα τους. Αντίθετα και σε ανησυχητικό βαθμό σήμερα η μετάδοση αυτών των νοσημάτων γίνεται μεταξύ των κοινών ανθρώπων και γι αυτό έχει σημασία η πρόληψη με τη χρήση προφυλακτικού», επισήμανε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικών με σύνθημα “Να με προSEXεις” ο καθηγητής της Κοινωνικής Ιατρικής και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του ΑΠΘ, Αλέξης Μπένος.

«Η αποδιάρθρωση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας έχει επηρεάσει αρνητικά και την αγωγή υγείας και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους και την πρόληψή τους για όλες τις πιθανές εκθέσεις» πρόσθεσε ο κ Μπένος Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τον τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα σημειώθηκε τεράστια αύξηση των θετικών στον ιό HIV χρηστών ναρκωτικών και μάλιστα ο αριθμός τους ξεπέρασε αυτόν των ομοφυλόφιλων. Πανελλαδικά το 2009 βρέθηκαν δύο χρήστες θετικοί στο ιό του AIDS, το 2010 τέσσερις, το 2011 εννέα και το 2012 βρέθηκαν 174, ανέφερε ο εθελοντής του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας Θετική Φωνή, Γιάννης Πρώιος.

Από την πλευρά του ο κ Μπένος απέδωσε την αύξηση αυτή στη διακοπή του προγράμματος δωρεάν χορήγησης συριγγών στους χρήστες ναρκωτικών με απόφαση του τότε υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου.
«Η πολιτεία έχει παρατήσει το AIDS στη μοίρα του, δεν παρέχει ούτε τα στοιχειώδη και έτσι δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική αντιμετώπισης του AIDS» συνέχισε ο κ Πρώιος. Σύμφωνα με τον ίδιο η Θεσσαλονίκη είναι ανέτοιμη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του AIDS καθώς διαθέτει μόνο μία Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων στο ΑΧΕΠΑ (η Αθήνα έχει δέκα) με 6 κρεβάτια και ένα γραφείο όπου τρεις γραμματείς και τέσσερις γιατροί προσπαθούν να εξετάσουν και να εξυπηρετήσουν 1200 οροθετικούς.

«Οι συνθήκες στη Θεσσαλονίκη είναι άθλιες. Μία Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων δεν φτάνει για να εξυπηρετήσει κόσμο από όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Λόγω έλλειψης χρηματοδότησης δεν υπάρχουν αντιδραστήρια για να γίνουν τεστ για AIDS ενώ τα αποτελέσματα καθυστερούν πολύ και όποιος πηγαίνει για τεστ θα πρέπει να περιμένει τρεις βδομάδες» συνέχισε ο κ Πρώιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: