.....................................................

Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Η πέτρα στη χολή «χτυπά» και τους νέους


Λόγω των ολοένα αυξανόμενων ποσοστών παχυσαρκίας παγκοσμίως, οι πέτρες στη χολή εμφανίζονται σήμερα σε πολύ μικρότερες ηλικίες και πολλαπλασιάζονται ανάλογα με την αύξηση του βάρους. 

Μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις η νόσος μπορεί να ανακαλυφθεί τυχαία, καθώς μόνο το 20% των ασθενών έχει ενοχλήσεις ή πονάει. Ο γαστρεντερολόγος-ηπατολόγος Δημήτρης Καραγιάννης συμβουλεύει πώς να προλάβουμε τη χολολιθίαση.

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τις πέτρες στη χολή;
Νέα επιστημονική μελέτη δείχνει ότι η επιδημία παιδικής παχυσαρκίας αυξάνει τη συχνότητα της χολολιθίασης σε νέους. Η μελέτη έγινε στην Καλιφόρνια, σε 510.000 άτομα 10 έως 19 ετών, και δείχνει ότι υπάρχουν 3 φορές περισσότερες πέτρες στη χολή σε πολύ παχύσαρκα αγόρια και 8 φορές περισσότερες στα παχύσαρκα κορίτσια. 

Ενας άλλος, αναπόφευκτος, παράγοντας είναι το φύλο. Οι γυναίκες είναι δύο φορές πιο επιρρεπείς από του άντρες, ενώ αρνητική επίδραση έχει και η εγκυμοσύνη. Επιπλέον, οι μεγάλες και συχνές αυξομειώσεις βάρους συμβάλλουν και αυτές με τη σειρά τους (οι γρήγορες δίαιτες αυξάνουν την ιζηματοποίηση της χολής και μειώνουν τη διαλυτότητά της), ενώ ορισμένα φάρμακα ίσως επηρεάζουν.

Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα;
Eάν νιώθετε πόνο στο δεξί μέρος της κοιλιάς σας κάτω από εκεί που τελειώνουν οι πλευρές, ο οποίος γίνεται εντονότερος μετά το φαγητό ή κατά τη διάρκεια της νύχτας, καλό είναι να επισκεφθείτε γιατρό. Οι γαστρεντερολόγοι τονίζουν ότι κάθε πόνος ή ενόχληση στο δεξί μέρος της κοιλιάς, στο σημείο κάτω από τα τελευταία πλευρά του θώρακα, δεν πρέπει να αγνοείται.

Τι εξετάσεις θα πρέπει να κάνω;
Εκτός από την κλινική εξέταση είναι απαραίτητο να γίνει και ένα υπερηχογράφημα άνω κοιλίας, με το οποίο ελέγχονται η χοληδόχος κύστη, τα νεφρά, το συκώτι, ο σπλήνας και το πάγκρεας.

Τι θα γίνει εάν δεν την αφαιρέσω;
Αν η χολολιθίαση δεν θεραπευθεί μπορεί να προκαλέσει οξεία χολοκυστίτιδα. Τότε οι πέτρες προκαλούν φλεγμονή στη χοληδόχο κύστη και ο ασθενής εμφανίζει ισχυρό πόνο ψηλά στην κοιλιά. Ο πόνος μπορεί να αντανακλάται και στην πλάτη δεξιά. 

Προοδευτικά μπορεί να παρουσιαστούν ναυτία, εμετός, πυρετός. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται αντιβίωση και επείγουσα επέμβαση για αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως (χολοκυστεκτομή).

Αλλη συχνή επιπλοκή της χολολιθιάσεως είναι ο αποφρακτικός ίκτερος. Συμβαίνει όταν μικρές πέτρες από τη χοληδόχο κύστη κατεβούν μέσα από τον χοληδόχο πόρο, το σωληνάκι που φυσιολογικά φέρνει τη χολή στο έντερο (δωδεκαδάκτυλο), και τον φράξουν.

Τότε η χολή, αδυνατώντας να φτάσει στο έντερο, λιμνάζει στο ήπαρ και μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος καθιστώντας το χρώμα του δέρματος κίτρινο (ίκτερος) και τα ούρα σκουρόχρωμα, σαν κονιάκ. Τα κόπρανα γίνονται σχεδόν άσπρα, γιατί η χολή, που τους δίνει χρώμα, δεν χύνεται πια στο έντερο.

Υπάρχουν επείγουσες περιπτώσεις;
Στις περιπτώσεις αυτές η επέμβαση είναι πολύ πιο δύσκολη και μπορεί να απαιτηθεί κανονική χειρουργική τομή αντί της λαπαροσκόπησης. Βαριά γαγγραινώδης χολοκυστίτιδα μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο σπάνια, συχνότερα στους ηλικιωμένους.

Πώς γίνεται η αφαίρεση;
Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή γίνεται με τέσσερις τρυπούλες στο κοιλιακό τοίχωμα, μέσα από τις οποίες εισάγονται μια λεπτή κάμερα και τρία ειδικά εργαλεία που τα χειρίζονται δύο χειρουργοί. Οι χειρουργοί αφαιρούν τη χοληδόχο κύστη βλέποντας τις κινήσεις τους σε μια τηλεόραση. 

Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή μπορεί σήμερα να γίνει με τη ρομποτική συσκευή Da Vinci που δίνει στον χειρουργό μεγαλύτερη ευελιξία και τρισδιάστατη εικόνα, βελτιώσεις οι οποίες μπορούν να αποβούν πολύ σημαντικές για την ασφάλεια των ασθενών.

Γιατί δεν αφαιρούμε τις πέτρες, αλλά τη χολή;
Επειδή πάσχει η χολή, η οποία σύντομα θα δημιουργήσει ξανά πέτρες και η επέμβαση θα πρέπει να επαναληφθεί.

Υπάρχουν φάρμακα που διαλύουν τις πέτρες;

Ναι, υπάρχουν, αλλά έχουν σχεδόν εγκαταλειφθεί σήμερα γιατί μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο στο 15% των ασθενών που έχουν πέτρες μικρότερες των 5 χιλιοστών και απαιτούν θεραπεία 6 μηνών. Επιπλέον, εκπληρώνουν τον στόχο τους μόνο στις μισές περιπτώσεις. 

Αλλά ακόμη και τότε οι πέτρες ξαναδημιουργούνται μέσα σε 2 χρόνια, ενώ μια απλή λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή λύνει το πρόβλημα αυθημερόν. 

Η θεραπεία για την αντιμετώπισή της συνίσταται στη χειρουργική εκτομή ή στη λαπαροσκοπική εκτομή. Κατά την αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως η χολή δεν «φιλτράρεται» και περνά από το ήπαρ απευθείας στο δωδεκαδάκτυλο.

Πηγή:tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: