.....................................................

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Βρήκαν 25 δισ. για τις τράπεζες!!

Βρήκαν 25 δισ. για τις τράπεζες
Χρήματα υπάρχουν και μάλιστα πολλά για τις τράπεζες.
Από την άλλη η κοινωνία, βρίσκεται σε κατάσταση διάλυσης. Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός πλέον υπερβαίνει τους απασχολούμενους κατά 500 χιλιάδες άτομα, ενώ περίπου ένας στους δύο νέους είναι άνεργοι. Οικονομικοί παράγοντες εκδηλώνουν φόβους για περαιτέρω αύξηση της ανεργίας, δεδομένης της μεγαλύτερης ύφεσης που θα προκαλέσουν τα μέτρα του νέου μνημονίου.

Αμεσα θα εκταμιευθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τα 25 από τα συνολικά 48 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, το EFSF που παράλληλα γνωστοποίησε ότι έχει δώσει ομόλογα αξίας 35 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για να ανεβάσει το πιστωτικό προφίλ των ελληνικών ιδιωτικών τραπεζών και να τους επιτρέψει να συνεχίσουν να αντλούν από τα δάνεια με ευνοϊκούς όρους.

Η βοήθεια αυτή αναμένεται να είναι προσωρινή και δεν περιλαμβάνεται στο συνολικό μέγεθος του δεύτερου σχεδίου στήριξης της Ελλάδας. «Τα ομόλογα θα επιστραφούν αφού ολοκληρωθεί η περίοδος επιλεκτικής, κάτι που αναμένεται τον επόμενο μήνα». O επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι το Tαμείο έχει ακόμη διαθέσιμα 248 δισεκατομμύρια ευρώ, εξαιρώντας τις δεσμεύσεις του προς την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Τα λεγόμενά του επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες ότι με τη λειτουργία του ESM με πόρους ύψους 500 δισ. από τον Ιούλιο, η ευρωζώνη θα εξοπλιστεί με ένα δίχτυ προστασίας ύψους περίπου 750 δισεκατομμύρια ευρώ. Η απόφαση για να ενισχυθεί το τείχος ασφαλείας της ευρωζώνης, το οποίο ζητούσαν εδώ και καιρό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ και οι ΗΠΑ, «αναμένεται να ληφθεί (σ.σ. σε άτυπη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ) στην Κοπεγχάγη στο τέλος αυτού του μήνα», είπε ο Ρέγκλινγκ.


Εν τω μεταξύ λιτότητα συστήνει η τρόικα παραβλέποντας τις οδυνηρές συνέπειες της ύφεσης, που ταλανίζει την ελληνική οικονομία. Παρουσιάζοντας την Έκθεση του Δεύτερου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής για την Ελλάδα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τριμερή επιτροπή Ματίας Μορς εκτίμησε ότι, η σφιχτή δημοσιονομική πολιτική αποτελεί μονόδρομο για την Ελλάδα.

Όπως είπε ο κ. Μορς η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει μέτρα 7 δισ. ευρώ ή 3,8% του ΑΕΠ το 2013 ή μέτρα 11 δισ. ευρώ ή 5,6% του ΑΕΠ το 2014. Η τρόικα κατέστησε σαφές, πως ζητεί περικοπή δαπανών ενώ για τις μειώσεις των μισθών εκτιμά ότι, θα απαιτηθεί χρόνος για την παρουσίαση θετικών αποτελεσμάτων στην ανταγωνιστικότητα.

Αφήνοντας αιχμές για την πορεία υλοποίησης του πρώτου μνημονίου η τρόικα υπογραμμίζει πως η πρόοδος της Ελλάδας στους στόχους του προγράμματος υπήρξε ανομοιογενής. Σημειώνει ότι, διάφοροι παράγοντες έφεραν προσκόμματα στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος, όπως η πολιτική αστάθεια, η κοινωνική αναταραχή και ζητήματα διοικητικής ικανότητας ενώ αναγνωρίζει πως η ύφεση ήταν πολύ βαθύτερη απ’ ότι προβλεπόταν.

Παρατηρεί επίσης πως υπήρχαν βάσιμες αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση ενστερνιζόταν το πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: