.....................................................

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Το ψάρεμα της γόπας με μπαλάκι.


Η Γόπα είναι μικρό ψάρι μήκους 20 – 35 εκατοστών και με βάρος 100 έως 400 γραμμάρια . Το επίσημο όνομά της είναι "βόωψ ο γνήσιος" (boops boops) και ανήκει στην οικογένεια των σπαρίδων (sparidae).

Το χρώμα της είναι γκριζογάλανο στη ράχη, λίγο πιο ανοικτό ασημί στα πλευρά και στην κοιλιά και γυαλιστερό. Πίσω από τα μάτια αρχίζουν 4 κίτρινες γραμμές που καταλήγουν στην ουρά . Έχει και μια πλευρική γραμμή σκούρα καφέ. Το κεφάλι της γόπας έχει μήκος περίπου το 1/4 του συνολικού μήκους του ψαριού. Έχει μάτια μεγάλα , από αυτό το χαρακτηριστικό ονομάστηκε "βόωψ" που προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη "βιώπις" ( η φέρουσα μάτι βοδιού). Το ρύγχος της είναι στρογγυλό και στο στόμα της έχει κλίση προς τα πάνω. Στην πάνω σιαγόνα έχει κοπτήρες ενώ στην κάτω κυνόδοντες . Οι γόπες ζουν σε κοπάδια σε βραχώδεις ακτές και σε φυκιάδες, είναι δε άφθονες στις ελληνικές θάλασσες.
Εδω στον Πατραϊκό υπάρχουν μεγάλα κοπάδια και είναι εύκολο να ψαρέψουμε αρκετές. Εγω προτιμώ να της ψαρεύω με το καλάμη του σπινινκ.
Η αρματωσιά είναι πάρα πολύ απλή και έχει ως εξής στην στριφτοπαραμανα της μάνας περνάμε ένα μπαλάκι ( μπουλντο ) κατόπιν βάζουμε ένα παράμαλλο 1,50 έως 2 μέτρα Νο 18-16 και ένα αγκίστρι Νο 7 - 10 με μακρύ κοτσάνι διοτι η γόπα έχει δυνατά δοντάκια και κόβει τα ψιλά παράμαλλα . ΣΧ 1. Μια άλλη αρματωσιά είναι το τραίνο σχ2.
Τα δολώματα είναι ψίχα γαρίδας, φιλέτο σαρδέλας, και ακροβάτης εγώ προτιμώ τον ακροβάτη γιατί δεν διαλύετε τόσο εύκολα όσο τα άλλα δυο και αρκετές φορές εχω πιάσει 3-4 γόπες με μια δολοσιά.
Η τεχνική είναι πολύ απλή και έχει ως εξής ρίχνουμε μέσα περίπου 30 -40 μέτρα και κάνουμε πολύ αργή ανάκτηση με στάσεις .

Πως της μαγειρεύουμε

1 Τηγανητές

2 Οι μερακλήδες της φτιάχνουν Σαβόρο.

Το Σαβόρο λοιπόν είναι ένα μεζεδάκι κορυφαίο για τσίπουρο, . Γίνεται με γόπες ή μεγάλες μαρίδες ή σαρδέλα.

Αλατίζουμε κι αλευρώνουμε απαλά τα ψαράκια, τα τηγανίζουμε και τ’ αφήνουμε στην άκρη. Στο τηγάνι και στο λάδι που τα τηγανίσαμε, προσθέτουμε λιγο αλευράκι και το τσιγαρίζουμε μέχρι να ροδίσει. Σβύνουμε με ένα ποτήρι ξύδι, ψιλοκόβουμε 5-6 σκελίδες σκόρδο, καμπόσο δεντρολίβανο, 1-2 φύλλα δάφνης και μια χούφτα σταφίδα μαύρη, προσθέτουμε κι ένα ποτήρι νερό μισό ποτήρι λάδι κι αλάτι και σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά.

Στρώνουμε τα τηγανισμένα ψαράκια σε πήλινο ή πορσελάνινο βαθύ σκεύος κι αφού κρυώσει η σάλτσα μας τα περιχύνουμε ίσα που να σκεπαστούν.

Αφήνουμε στην άκρη και στη βδομάδα πάνω στρώνουμε τραπέζι για τσιπουράκι και μεζέ εκλεκτό, γιατί .. τον θέλει το χρόνο του το σαβόρο!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: