.....................................................

Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Το άγχος των κομμάτων μπροστά στην κάλπη




Σε κατάσταση αναβρασμού λίγες μέρες πριν την προσφυγή στις κάλπες βρίσκονται τα κομματικά επιτελεία ειδικά των δύο μεγάλων κομμάτων καθώς παρατηρείται μια πρωτοφανής «σταθερότητα» του εκλογικού σώματος στις εκλογές του 2012, η οποία αν αποτυπωθεί στις κάλπες τότε είναι απίθανη η αυτοδυναμία για την ΝΔ που είναι πρώτο κόμμα αλλά πιθανότατα να είναι ανέφικτη και μια κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ -ΠΑΣΟΚ.

Κι αυτό γιατί το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με μετρήσεις που εξακολουθούν να πραγματοποιούνται για λογαριασμό των κομμάτων, το ΠΑΣΟΚ παραμένει με πολύ χαμηλά ποσοστά τόσο που μια πιθανή συγκυβέρνηση δεν θα έχει την πολιτική νομιμοποίηση.

Η ΝΔ προετοιμάζεται ήδη για την διαδικασία των διερευνητικών εντολών παρά το ότι κορυφαία στελέχη της υποστηρίζουν ότι τελικά οι κάλπες θα δώσουν αυτοδυναμία στο κόμμα τους και μιλούν για «συσπείρωση δυνάμεων στις κάλπες».

Ισχυρή είναι πάντως η τάση στην Συγγρού που υποστηρίζει ,ότι η ΝΔ αν δεν έχει αυτοδυναμία θα παραδώσει την διερευνητική εντολή με στόχο την διενέργεια επαναληπτικών εκλογών. 

Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνει όλο και πιο συχνά την «ανάγκη» κυβερνήσεων συνεργασίας και μάλιστα ευρείας συνεργασίας με την συμμετοχή κομμάτων και από τα δεξιά και από τα αριστερά του πολιτικού χάρτη μη αποκλείοντας την πιθανότητα μιας κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ή ακόμα μια κυβέρνηση με την συμμετοχή και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.


Η διαδικασία των διευνητικών εντολών. Τι ορίζει το Σύνταγμα

Πρωθυπουργός διορίζεται ο αρχηγός του κόμματος το οποίο διαθέτει στη Bουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Aν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής.

Aν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. 

Kάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. Aν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει το σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ανατίθεται, σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους, εντολή σχηματισμού Kυβέρνησης ή διερευνητική εντολή σε αρχηγό κόμματος, αν το κόμμα δεν έχει αρχηγό ή εκπρόσωπο, ή αν ο αρχηγός ή ο εκπρόσωπός του δεν έχει εκλεγεί βουλευτής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει την εντολή σ' αυτόν που προτείνει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. 

H πρόταση για την ανάθεση εντολής γίνεται μέσα σε τρεις ημέρες από την ημέρα που ο Πρόεδρος της Bουλής ή ο αναπληρωτής του ανακοινώνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δύναμη των κομμάτων στη Bουλή η ανακοίνωση αυτή γίνεται πριν από κάθε ανάθεση εντολής.

* Eρμηνευτική δήλωση: Στις διερευνητικές εντολές, αν κόμματα είναι ισοδύναμα σε βουλευτικές έδρες, προηγείται εκείνο που έλαβε περισσότερες ψήφους στις εκλογές νεοσχηματισμένο κόμμα με κοινοβουλευτική ομάδα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Kανονισμό της Bουλής, έπεται του παλαιότερου με ίσο αριθμό εδρών. Στις δύο αυτές περιπτώσεις δεν παρέχονται διερευνητικές εντολές σε περισσότερα από τέσσερα κόμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: