.....................................................

Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Οικουμενικός Πατριάρχης: "Θέλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας έναν καθαρό κόσμο"



Με την συμμετοχή Πανεπιστημιακών, θρησκευτικών λειτουργών, περιβαλλοντολόγων, Θεολόγων, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων ξεκίνησαν το απόγευμα της Δευτέρας οι εργασίες του Διεθνούς Περιβαλλοντικού Συνεδρίου, «Παγκόσμια Ευθύνη και Περιβαλλοντική Αειφορία», που συνδιοργανώνουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Πανεπιστήμιο Southern New Hamphshire στην Χάλκη των Πριγκιποννήσων.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Προηγουμένως ο ηγούμενος της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής της Αγίας Τριάδας, Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος υποδέχθηκε τους συμμετέχοντες στην, «σιωπηλή» από το 1971, Σχολή της Χάλκης.

Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισήμανε ότι το συνέδριο της Χάλκης αποτελεί ένα πεδίο διαλόγου πάνω σε θέματα Περιβάλλοντος, Ηθικής και Καινοτομιών. «Όλοι έχουμε το ίδιο όραμα, την ίδια φιλοδοξία, την ίδια προσευχή. Και όλοι μοιραζόμαστε τον ίδιο σκοπό, την ίδια δέσμευση, την ίδια έμπνευση: να παραδώσουμε στα παιδιά μας έναν καθαρό κόσμο, με καθαρό νερό και καθαρό αέρα», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης απευθυνόμενος στους συνέδρους.

«Η προσπάθειά μας κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών», συνέχισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, «ήταν η προώθηση του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων ομολογιών και θρησκειών, συμβάλλοντας στην παγκόσμια ευαισθητοποίηση αλλά και στις απαιτούμενες αλλαγές στη συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής που σχετίζονται με την οικολογική κρίση. Η Σύνοδος της Χάλκης είναι ένα ζωτικής σημασίας βήμα προς αυτό τον κρίσιμο διάλογο.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι οποιαδήποτε πραγματική ελπίδα για αντιστροφή της κλιματικής αλλαγής και την αντιμετώπιση της ρύπανσης του περιβάλλοντος απαιτεί ριζικό μετασχηματισμό του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και αντιμετωπίζουμε τον πλανήτη μας. Η ταπεινή αυτή συγκέντρωση μας επιδιώκει να φέρει αυτή τη διάσταση της αλλαγής πιο σταθερά στο διεθνή διάλογο σχετικά με τη βιωσιμότητα».
πηγή
www.atithaso.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: