.....................................................

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Έμεινε πάνω από τα 90 δολ. το αργό με τη βοήθεια της Fed


Πτωτικά έκλεισε η τιμή του αργού την Τετάρτη, δεχόμενη πιέσεις από την ισχυρή αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ την τελευταία εβδομάδα. Ωστόσο, λίγο πριν τη λήξη των συναλλαγών η τιμή κατάφερε να ανακτήσει το επίπεδο των 90 δολ. το βαρέλι με ώθηση από την τελευταία έκθεση της Fed για την αμερικανική οικονομία που έδειξε "ήπιο προς μέτριο" ρυθμό ανάπτυξης της οικονομικής δραστηριότητας τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο.

Η τιμή του συμβολαίου του αργού, παραδόσεως Απριλίου, υποχώρησε κατά 0,4% ή κατά 39 σεντς, κλείνοντας στα 90,43 δολ. το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Στο χαμηλό ημέρας η τιμή άγγιξε τα 89,55 δολάρια.

ΗΠΑ: Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων των αποθεμάτων αργού

Αύξηση σημείωσαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την περασμένη σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα.

Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 3,833 εκατ. βαρέλια στα 381,351 εκατ. βαρέλια. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για άνοδο των αποθεμάτων κατά 0,5 εκατ. βαρέλια.

Τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 0,616 εκατ. βαρέλια στα 227,879 εκατ. βαρέλια ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση κατά 0,7 εκατ. βαρέλια.

Παράλληλα, τα διυλισμένα αποθέματα, που περιλαμβάνουν το πετρέλαιο θέρμανσης και το ντίζελ, μειώθηκαν κατά 3,83 εκατ. βαρέλια στα 120,354 εκατ. βαρέλια, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να κάνουν λόγο για πτώση κατά 0,7 εκατ.

Τέλος, η εκμετάλλευση της παραγωγικής δυναμικότητας των αμερικανικών διυλιστηρίων υποχώρησε στο 82,2% από 85,1% ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να αυξηθεί στο 85,2%.

ΟΟΣΑ: Κάπου μεταξύ 150-270 δολ. η τιμή του αργού ανά βαρέλι έως το 2020
  
Η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να φτάσει οπουδήποτε μεταξύ των 150 δολαρίων και 270 δολαρίων το βαρέλι έως το 2020 καθώς η ανάπτυξη της ζήτησης στις αναδυόμενες αγορές, όπως η Ινδία και η Κίνα θα υπερβεί το ρυθμό της αναμενόμενης προσφοράς, εκτιμά ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
"Νομίζω πως ο κόσμος είναι πιο ήρεμος για την τιμή του πετρελαίου δεδομένης της νέας προσφοράς, αλλά αν στην πραγματικότητα παρατηρήσει κανείς τις επιπτώσεις της διογκούμενης ζήτησης, θα διαπιστώσει πως αυτό δεν αληθεύει", σχολιάζει η Isabelle Koske, οικονομολόγος του ΟΟΣΑ και μία εκ των συντακτών της έκθεσης για το πετρέλαιο που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
"Χρειάζεται μια ισχυρή αύξηση τιμών παρά τη νέα αυτή παραγωγή πετρελαίου" δήλωσε η Kolske στο Dow Jones Newswires.
Η έκθεση του ΟΟΣΑ καταδεικνύει τον κεντρικό ρόλο που θα παίξει η ζήτηση πετρελαίου από την Ασία στον καθορισμό των τιμών, ακόμη και τώρα που οι ΗΠΑ μειώνουν την ανάγκη τους για εισαγωγές ενέργειας. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ ως ο μεγαλύτερος καθαρός εξαγωγέας στον κόσμο.
"Όλες οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη με καύσιμο την ασιατική ζήτηση", λέει η Amrita Sen, επικεφαλής αναλύτρια της αγοράς πετρελαίου στην Energy Aspects. Η ίδια εκτιμά πως η επίδραση της ενίσχυσης της παραγωγής σχιστολιθικού αργού από τις ΗΠΑ μπορεί να υπερκτιμηθεί για τον υπόλοιπο κόσμο εάν η ζήτηση από την Ασία κρατήσει το ρυθμό της.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η αναμενόμενη αύξηση στις τιμές πετρελαίου θα ακολουθήσει πιθανότατα ένα έντονα μεταβλητό μονοπάτι, με τις ξαφνικές μεταβολές στην προσφορά και τη ζήτηση να έχουν μεγάλο αντίκτυπο βραχυπρόθεσμα.
Το μεγαλύτερο ρίσκο για τη θεωρία του ΟΟΣΑ είναι η περίπτωση που η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη είναι βραδύτερη της αναμενόμενης, ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές, σύμφωνα με την Koske. Παράλληλα, μια μεγάλη αύξηση στις τιμές θα μπορούσε να ωθήσει τους καταναλωτές και τους παραγωγούς να αλλάξουν την καταναλωτικής τους συμπεριφορά, π.χ να αρχίσουν να οδηγούν λιγότερο. "Αν το κάνουν πράγματι, αυτό σίγουρα θα συγκρατήσει την αύξηση της τιμής του πετρελαίου", είπε.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: