.....................................................

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Αποδυνάμωσε το αργό η ενίσχυση του δολαρίου

Ήπια πτώση κατέγραψε η τιμή του πετρελαίου, καθώς η μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξηση των λιανικών πωλήσεων σε υψηλό 7 μηνών, έβαλε τέλος στο ανοδικό σερί τεσσάρων ημερών του αποτιμημένου σε δολάρια εμπορεύματος.

Η τιμή του συμβολαίου του αργού, παραδόσεως Απριλίου έχασε 2 σεντς για να κλείσει στα 92,52 δολ. το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

"Το ισχυρότερο δολάριο σε συνδυασμό με την υποτονική παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου έχει δημιουργήσει μια αγορά υψηλής προσφοράς", σχολιάζει διευθυντικό στέλεχος της Utilis Advisory Group. "Θα είναι πρόκληση για το συμβόλαιο του Απριλίου να διασπάσει το σημείο αντίστασης των 93,40 δολαρίων χωρίς τη βοήθεια ενός εξωτερικού καταλύτη".

Νωρίτερα η η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) προχώρησε σε καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, ενώ την ίδια στιγμή αναβάθμισε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της προσφοράς αυτό το έτος. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Ιανουάριο η Υπηρεσία έχει κόψει 200.000 βαρέλια την ημέρα από τις προβλέψεις της για τη ζήτηση πετρελαίου το 2013, ενώ πρόσθεσε 200.000 βαρέλια την ημέρα στις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της προσφοράς από χώρες εκτός του ΟΠΕΚ. 

"Οι υποτονικοί ρυθμοί αύξησης της ζήτησης φαίνεται ότι εδραιώνονται ολοένα και περισσότερο ενόψει των υψηλών τιμών πετρελαίου και της αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης", αναφέρει η IEA. 

Στη μηνιαία έκθεση για την αγορά πετρελαίου που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η υπηρεσία εκτιμά ότι η ζήτηση θα αναπτυχθεί κατά 820.000 βαρέλια την ημέρα αυτό το έτος στα 90,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Την ίδια στιγμή η προσφορά από τις χώρες εκτός του ΟΠΕΚ θα αυξηθεί κατά 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα στα 54,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: