.....................................................

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Έζησε επτά ώρες χωρίς καρδιά και εγκέφαλο!

Σωτήρια για ασθενείς οι οποίοι έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή αποδεικνύεται μια τεχνολογία που παρέχει οξυγόνο στο αίμα κάποιου που θεωρείται «εμφανώς νεκρός» ενώ μπορεί παράλληλα να κρατήσει στην ζωή έως επτά ώρες έναν ασθενή χωρίς να λειτουργούν η καρδιά και ο εγκέφαλός του.

Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατο περιστατικό που καταγράφηκε στην Ασία, οι γιατροί κατάφεραν να ανανήψουν μια 30χρονη η οποία πέθανε από χρήση ναρκωτικών έξω από την πόρτα του νοσοκομείου. Πριν περάσουν πέντε λεπτά, οι ειδικοί τη συνέδεσαν στο μηχάνημα εξωσωματικής κυκλοφορίας αίματος (Ecmo).

Η γυναίκα παρέμεινε συνδεδεμένη - αλλά χωρίς να λειτουργεί η καρδιά της - για επτά ώρες και κατάφερε να επιζήσει.

«Το μηχάνημα, που υπάρχει και στην Ελλάδα, εκτός από τη λειτουργία που έχει για τη συντήρηση του μυοκαρδίου με μείωση της θερμοκρασίας (πάγωμα), σταματά με την ψύξη και την επικείμενη νέκρωση του εγκεφάλου. Επιπλέον, τραβάει το αίμα από το σώμα, το φιλτράρει, αφαιρεί το διοξείδιο του άνθρακα, το οξυγονώνει και το ξαναβάζει πίσω στο σώμα», εξηγεί ο καθηγητής Καρδιολογίας Δημήτρης Κρεμαστινός.

Έτσι, όταν ένα άτομο πάθει καρδιακή ανακοπή, μετά την απινίδωση, δηλαδή την εξωτερική χορήγηση ρεύματος για να ξαναξεκινήσει μια καρδιά που δεν χτυπά, εφόσον αποτύχει, η καλύτερη λύση για την «ανάσταση» του ασθενούς είναι το Ecmo.

Η εξωσωματική οξυγόνωση μέσω μεμβράνης (Ecmo) παρέχει τη δυνατότητα προσωρινής παράκαμψης των πνευμόνων - μέσω σωλήνων που μεταφέρουν το αίμα εκτός του σώματος - προκειμένου να απομακρυνθεί το διοξείδιο του άνθρακα και να προστεθεί οξυγόνο.

Εκτός από την περίπτωση της ανακοπής, «χρησιμοποιείται όταν κάνουμε υποστήριξη της καρδιάς στην περίπτωση που ο άρρωστος είναι στην Εντατική, διότι η καρδιά δεν έχει δυνατότητα να τα βγάλει πέρα μόνη της. Ετσι, το Ecmo παίρνει το αίμα, υποστηρίζει τη δεξιά κυκλοφορία, περνάει από τα πνευμόνια και γυρίζει πίσω στην καρδιά. Επίσης χρησιμοποιείται και για την τεχνητή καρδιά, σε χειρουργεία κ.λπ. Ωστόσο, εάν δεν επέμβεις στα πρώτα λεπτά, ο ασθενής τελείωσε», λέει ο κ. Κρεμαστινός.

Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: