.....................................................

Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013

Πώς να προφυλαχτείτε σε περίπτωση κλοπής του υπολογιστή


Με αφορμή την ευρωπαϊκή ημέρα προστασίας προσωπικών δεδομένων, η ESET - εταιρεία δημιουργίας λύσεων λογισμικού ασφάλειας, δημοσίευσε έναν οδηγό με πέντε βασικές συμβουλές, για να παραμείνουν οι χρήστες όσο το δυνατόν περισσότερο ασφαλείς, διαφυλάσσοντας τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τους, σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής του υπολογιστή τους. 

1. Προστατεύετε πάντα τις συσκευές σας με password. Αν κάποιος κλέψει τη συσκευή σας, θα πρέπει να σπάσει το password για να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα και τους λογαριασμούς σας. Σίγουρα, δεν είναι δύσκολο να σπάσει ένας κωδικός, ωστόσο με το να προσθέσετε ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας κερδίζετε περισσότερο χρόνο για να μπορέσετε να αναζητήσετε και να ανακτήσετε τη κλεμμένη συσκευή σας.

2. Κάνετε τακτικά backup των αρχείων σας. Ακόμη κι αν δεν μπορέσετε να ανακτήσετε την κλεμμένη σας συσκευή, δεν χρειάζεται να χάσετε όλα τα δεδομένα και τα προγράμματά σας. Τα τακτικά backups είναι η καλύτερη άμυνα ενάντια στην κλοπή των αρχείων σας, τη στιγμή μάλιστα που προσφέρονται άπειρες επιλογές για backup, συμπεριλαμβανομένης και της δυνατότητας για online backup.

3. Χρησιμοποιήστε κάποιο λογισμικό εντοπισμού της συσκευής. Δεν είναι απίθανο να μπορέσετε να βρείτε τη κλεμμένη συσκευή σας, ειδικά αν η ίδια μπορεί να σας πει που βρίσκεται ή ακόμη και ποιος την έχει. 

4. Μην αφήνετε τις συσκευές σας εκτεθειμένες σε κοινή θέα ειδικά σε δημόσια μέρη. Μία συσκευή εκτεθειμένη σε κοινή θεά, όπως στο αυτοκίνητο, στο αεροδρόμιο ή στην καφετέρια αποτελεί στόχο κλοπής. Μία πρόσφατη έρευνα για λογαριασμό της ESET στις ΗΠΑ κατέδειξε ότι μια στις πέντε κλεμμένες συσκευές είχε κλαπεί από αυτοκίνητο, ένα 12% αυτών από αεροδρόμιο, τρένο ή λεωφορείο και το 11% από κάποιο εστιατόριο ή καφετέρια. 

5. Κρυπτογραφήστε τα ευαίσθητα δεδομένα. Η αποθήκευση ευαίσθητων δεδομένων σε κρυπτογραφημένα αρχεία εμποδίζει την παραβίασή τους σε περίπτωση κλοπής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κρυπτογράφηση αρχείων διατίθεται δωρεάν στην πρόσφατη έκδοση των Windows και του Mac OS X.

Η ESET παρουσίασε πρόσφατα τις νέες λύσεις Smart Security 6 και NOD32 Antivirus 6, που διαθέτουν ενσωματωμένη τη λειτουργία Anti-Theft, η οποία επιτρέπει τον εντοπισμό και την παρακολούθηση ενός φορητού υπολογιστή που έχει κλαπεί ή χαθεί, ενώ, παράλληλα, η ειδικά σχεδιασμένη λειτουργία Anti-Phishing προσφέρει σύνθετη προστασία ενάντια στην κλοπή ψηφιακών ταυτοτήτων. Με τη βοήθεια του Anti-Theft ενεργοποιείται αυτόματα η παρακολούθηση της συσκευής που έχει χαθεί, δίνοντας τη δυνατότητα εντοπισμού του στίγματός της σε χάρτη, μόλις η συσκευή βρεθεί online. 

http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: