.....................................................

Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013

Κατασχέσεις σε όσους δεν πληρώσουν

«Ραβασάκια» σε 2,5 εκατ. οφειλέτες του Δημοσίου αποστέλλει μέχρι τις 10 Μαρτίου το υπουργείο Οικονομικών με ξεκάθαρο μήνυμα: «Εξοφλήστε ή ρυθμίστε τα χρέη σας, γιατί σε διαφορετική περίπτωση ξεκινούν διαδικασίες κατάσχεσης». Οι κατασχέσεις αφορούν σε μισθούς, συντάξεις, καταθέσεις, αιτήσεις εις χείρας τρίτων, όπως για παράδειγμα ενοίκια και λοιπά περιουσιακά στοιχεία.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το «Εθνος», πέρα από τις επιστολές, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων «επιστρατεύει» το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, αλλά και τηλεφωνικές οχλήσεις προς τους οφειλέτες. Αναλυτικές οδηγίες έδωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων ΔΟΥ της χώρας με στόχο να αυξηθούν τα έσοδα που έχουν πάρει την κατιούσα. Επιπλέον τόνισε στους εφόρους ότι θα ελέγχονται και οι ίδιοι κάθε τρίμηνο για την πορεία των εσόδων αλλά και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών μέχρι τις 10 του επόμενου μήνα θα έχουν ταχυδρομηθεί από την ΓΓΠΣ ειδοποιητήρια σε τουλάχιστον 2,5 εκατ. οφειλέτες του Δημοσίου οι περισσότεροι από τους οποίους (περίπου 2,3 εκατ. φορολογούμενοι) χρωστούν στην Εφορία ποσά μέχρι 3.000 ευρώ. Με τα ειδοποιητήρια αυτά θα ζητείται από τους οφειλέτες σε «ευγενικό» ύφος να προσέλθουν εντός 20 ημερών στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για τη διευθέτηση των οφειλών τους είτε με την εφάπαξ εξόφληση τους είτε με την υπαγωγή τους σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής σε μηνιαίες δόσεις.

Στην πρώτη αυτή ειδοποίηση θα αναγράφεται το οφειλόμενο ποσό καθώς και ένας 30ψήφιος, μοναδικός για κάθε φορολογούμενο κωδικός, με τον οποίο θα έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τα χρέη του μέσω τράπεζας. Στη συνέχεια και σε όσους οφειλέτες δεν ανταποκριθούν στο... κάλεσμα του υπουργείου Οικονομικών, θα σταλεί μια δεύτερη ειδοποίηση, που θα έχει πιο αυστηρό ύφος. Σε αυτή θα αναφέρεται ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία της επιβολής μέτρων αναγκαστικής είσπραξης δηλαδή κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων.

Σε περίπτωση που και πάλι δεν υπάρξει ανταπόκριση, τότε οι εφορίες θα προχωρούν άμεσα σε κατασχέσεις. Στο υπουργείο θεωρούν ότι οι μικροοφειλέτες θα ανταποκριθούν και σημειώνουν πως στην πλειοψηφία τους πρόκειται για «φρέσκα» χρέη τα οποία κατέστησαν ληξιπρόθεσμα εντός του 2013. Αξίζει να σημειωθεί πως οι μικροοφειλέτες (περίπου 2,3 εκατ. φορολογούμενοι χρωστούν κάτω από 3.000 ευρώ ο καθένας) έχουν στο σύνολό τους χρέη της τάξης του 1,1 δισ. ευρώ περίπου.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: